Gaan Carrefour, Colruyt en Delhaize de tijgeruitdaging aan?

Nieuwsartikel - 18 november, 2013
Greenpeace lanceert vandaag de Tiger Challenge, waarin we een reeks grote bedrijven vragen om het voortouw te nemen in de bescherming van het Indonesische woud en de Sumatraanse tijger.

De bedrijven in de Tiger Challenge, waaronder ook de supermarktketens Colruyt, Carrefour en Delhaize, hebben stuk voor stuk een link met Wilmar International, ’s werelds grootste palmoliehandelaar. Wilmar verhandelt palmolie waarvoor bos werd vernietigd, inclusief het leefgebied van de Sumatraanse tijger.

Toen we enkele weken terug de aandacht vestigden op de relatie tussen Wilmar en deze bedrijven reageerde een woordvoerder van Colruyt in de krant L’Echo: “Het is een heel complex probleem en op dit ogenblik zien we geen oplossing. Als Greenpeace er één heeft, dat ze ons dat dan zeggen!”De oplossing volgens Greenpeace

Ontbossingsvrije palmolie is wel degelijk mogelijk, op voorwaarde dat bedrijven van hun leveranciers eisen dat ze bossen en veengronden in hun concessies beschermen. Vandaag vertrouwen veel bedrijven, ook Colruyt, enkel op de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) om te garanderen dat ze ‘duurzame’ palmolie gebruiken. Maar de RSPO kan niet garanderen dat de producten die we kopen vrij zijn van bosvernietiging.

Bedrijven die daadwerkelijk de band tussen hun producten en ontbossing willen doorknippen, moeten dus verder gaan dan de RSPO. Een aantal palmolieproducenten heeft al laten weten daaraan te willen meewerken. Vorige week lanceerden ze samen met enkele ngo's de Palm Oil Innovation Group (POIG). Ze engageren zich om veengronden en gebieden met een hoge koolstofvoorraad binnen hun concessies beschermen. Greenpeace werkte trouwens mee aan de uitwerking van een werkwijze om zulke gebieden te identificeren.

Het probleem is dat veel bedrijven niet eens goed weten waar hun palmolie precies vandaan komt. Daarom moeten ze eerst en vooral zorgen dat de palmolie die ze gebruiken traceerbaar is tot op het plantageniveau . Pas dan kunnen ze duidelijke keuzes maken en engagementen aangaan met leveranciers die de bossen en veengronden wél beschermen.Bedrijven in beweging

Maar er is beweging. Unilever  (de maker van o.a. Dove-zeep en Solo-margarine), Ferrero (van Nutella) en Mondelēz (de maker van o.a. Côte d’Or, Milka en LU-koekjes) hebben zopas een engagement aangekondigd om alleen nog ontbossingsvrije palmolie te kopen. Greenpeace zal er nauwgezet op toezien dat ze nu een effectief beleid ontwikkelen om die belofte waar te maken.

Greenpeace heeft nog heel wat vragen bij het engagement van Mondelēz, vooral over de heel weinig ambitieuze streefdatum van 2020. Terwijl Unilever volledige traceerbaarheid belooft voor 2014 en Ferrero nulontbossing tegen 2015, heeft Mondelēz enkel een doelstelling voor 2020. We kunnen geen zes jaar wachten op tijgervriendelijke producten! Wij verwachten dat bedrijven de problemen sneller aanpakken.

Mondelēz verwijst ook nog steeds naar de RSPO als het beste systeem om zijn engagementen na te komen. En het is onduidelijk welke stappen het zal nemen ten aanzien van de beruchte bosvernietiger Wilmar International. Toch is het een stap in de goede richting.En de Belgische bedrijven?


Nestlé, Unilever, Ferrero en Mondelēz tonen dat bedrijven verder kunnen gaan dan de RSPO en stappen kunnen nemen om ‘foute’ palmolie uit hun toevoerketens te weren. Het is hoog tijd dat Colruyt, Carrefour en Delhaize hun voorbeeld volgen en een beleid voorleggen om de link tussen palmolie en ontbossing in hun toevoerketens door te knippen.

Met de Tiger Challenge dagen we hen uit om het voortouw te nemen in de bescherming van het woud en de Sumatraanse tijger!

Blijf ons volgen als je wil weten wie als volgende de Tiger Challenge zal aangaan.