Fantastische onthaaldag voor nieuwe vrijwilligers

Nieuwsartikel - 10 februari, 2015
Vorige zaterdag organiseerden we in onze kantoren een onthaaldag voor nieuwe vrijwilligers van Greenpeace. Een vijftiental mensen van verschillende leeftijd en achtergrond daagden op voor een gezellige en interessante ontmoeting.

Het was de bedoeling om de deelnemers te informeren over onze organisatie, het kostbare werk van onze vrijwilligers en natuurlijk ook om hun nog meer zin te geven om op het terrein samen met ons aan de slag te gaan.

Ze kregen een korte toelichting over Greenpeace en de waarden, structuur en campagnes van de organisatie en konden aan de slag in praktische workshops. De deelnemers konden ook kennismaken met onze professionele medewerkers, onze directeur Michel Genet en een aantal ervaren vrijwilligers. Op die manier kregen ze een overzicht van het vele werk dat onze vrijwilligers verzetten.Sensibiliseren over bossen

“Ik zou het publiek willen overtuigen om duurzamer en milieuvriendelijker  keuzes te maken”, getuigt Sébastien Lamborelle, een van de deelnemers. De 36-jarige Zellikenaar is vooral geboeid door landbouw en het behoud van de bossen. Hij is beheerder van bossen en natuurreservaten en ook natuurgids, muzikant, schrijver, schilder en dichter. Allemaal projecten waarvoor hij zich met veel passie inzet in de hoop de mensen wat respect bij te brengen voor alles wat leeft, in alle mogelijke vormen.

“Ik zou willen dat de technieken voor herbebossing wat menselijker en respectvoller zouden zijn. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan rendement op korte termijn en dat is schadelijk voor de biosfeer. Deze informatiedag heeft me in elk geval op een idee gebracht: een groep vrijwilligers op de been brengen om daar iets aan te doen en de bevolking hierover beter te informeren”, besluit hij.

Mobiliteitsknoop ontwarren

Ook Anneleen Michiels, een studente uit Sint-Gilles, wil zich graag als voorlichter inzetten voor Greenpeace, het liefst nog op middelbare scholen. “Vier jaar geleden ben ik donateur geworden, nadat ik op straat was aangesproken door een ambassadeur. Sindsdien volg ik ook de campagnes op de voet. Maar ik wil meer doen dan alleen geld geven.” Door zich aan te sluiten bij de lokale groep in Brussel, hoopt ze concreet rond mobiliteit te kunnen werken: een heet hangijzer dat de leefbaarheid in onze hoofdstad voor de volgende generaties zal bepalen.

De oprichter en coördinator van die lokale groep in Brussel, heet Mathias Balcaen. Ook hij was zaterdag van de partij. “We zijn drie maanden geleden met een aantal mensen samengekomen om na te denken over de thema’s die we in Brussel belangrijk vinden. Dat bleken groene zones en mobiliteit te zijn. Sindsdien proberen we maandelijks te vergaderen, telkens gevolgd door een actie”, vertelt hij.Zo snel mogelijk meedoen met acties

Ook bij de jongste deelnemer, de 16-jarige Deborah Lauwers, getuigde van een gezonde ambitie. Zij is al actief op ons digitale platform Greenwire. Duurzame ontwikkeling en respect voor het milieu hebben geen geheimen voor deze jonge Naamse. Als dochter van landbouwingenieurs wil zij zelf over twee jaar actie gaan voeren voor Greenpeace. Intussen surft ze voort op Greenwire om het laatste nieuws over allerlei milieuacties in België te volgen. En in het dagelijks leven doet ze allerlei kleine dingen die het verschil kunnen maken.

“Ik heb echt zin om iets te doen voor het milieu, door bijvoorbeeld mee te werken met een groep vrijwilligers van Greenpeace”, verklaarde Deborah. “Dat heeft me altijd al geboeid. Mijn ouders hebben een biologische boerderij en hebben mij van jongs af aan liefde voor de grond bijgebracht. Ik vind het dus normaal en logisch om mij in te zetten voor het leefmilieu. In Wallonië bestaat er een enorm groot netwerk, maar dat wordt niet ten volle benut.”

Getuigenissen zoals die van Sébastien, Anneleen, Déborah en Mathias, zo hadden we er zaterdag waarschijnlijk nog veel kunnen optekenen. Aan motivatie en vastberadenheid stond bij aanwezigen tijdens deze onthaaldag was er alvast geen gebrek. Neen, het vrijwilligerswerk voor het milieu is zeker niet dood. En we kunnen haast niet wachten om samen met al die gemotiveerde mensen aan de slag te gaan op het terrein…

Wil jij ook vrijwilliger worden?

Onderwerpen