FSC-keurmerk neemt afstand van fout bedrijf

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 12 juni, 2013
Greenpeace is verheugd over de recente beslissing van de Forest Stewardship Council (FSC) tegen de groep Danzer. Door die beslissing verliest Danzer zijn FSC-keurmerk overal in de wereld.

Greenpeace ligt eigenlijk mee aan de basis van die beslissing, want al in 2011 drongen we erop aan dat FSC zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Op dat moment draaide de discussie vooral om zware mensenrechtenschendingen in Congo. Een onafhankelijk waarnemer had toen kunnen aantonen dat het Zwitsers-Duitse bedrijf illegaal bomen kapte en zich tegelijk beriep op het FSC-keurmerk.

FSC redt zijn reputatie

De bedrijven waarmee FSC zich associeert, moeten een aantal minimumcriteria naleven. Dat reglement zou de uitsluiting moeten voorzien van bosbouwbedrijven die bijdragen aan ontbossing of betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten of de vernietiging van gebieden met een hoge natuurbehoudwaarde of gebruik maken van genetisch gemodificeerde organismen.

Door de bruggen op te blazen met de groep Danzer, heeft FSC de juiste keuze gemaakt om zijn reputatie te behouden en zijn werking te versterken.

Chaos in Congo

Ondanks alles wijst niets erop dat de getroffen bevolkingsgroepen in Congo in hun rechten zullen worden hersteld. We mogen niet vergeten dat de klacht in 2011 betrekking had op bijzonder zware feiten. Er zou onder andere sprake zijn geweest van verkrachting en verwondingen met dodelijke afloop. En dat alles bovenop het gebruikelijke bedrog van de sector tegenover de plaatselijke bevolking, die meestal niet voldoende op de hoogte is van haar rechten in de bosrijke provincies ver van Kinshasa vandaan...

Omdat in Congo, met zijn uitgestrekte wouden, toch vaak dergelijke conflicten voorkomen, lijkt het raadzaam om in de huidige omstandigheden waarin de controle moet verlopen toch enig voorbehoud te maken bij het bestaan van een certificering. Er vallen jammer genoeg regelmatig schendingen van de mensenrechten te betreuren in het land. In een recent rapport beschreef Greenpeace de chaotische toestand die er nog altijd heerst in de Congolese bosbouwsector.

Wat Danzer betreft, kan het niet volstaan dat het bedrijf zijn certificering verliest. Het moet ook verantwoordelijk worden gesteld  voor de fouten die het in het verleden heeft begaan.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.