Eindelijk een EU-importverbod op gifkleding

Overwinning voor Detox-campagne!

Nieuwsartikel - 24 juli, 2015
Wat een mooie slag voor de Detox-campagne! Deze week stemden alle lidstaten van de EU in met een importverbod op kleding die de giftige chemicaliën NPE’s bevat.

Zo wordt een achterdeurtje gesloten langs waar het mogelijk was om kledingstukken met een gevaarlijke concentratie aan NPE’s de EU binnen te brengen, hoewel deze stof verboden is in de Europese kledingproductie.

Wat zijn NPE’s eigenlijk?

NPE staat voor nonylfenolethoxylaten. Ze worden in de textielproductie gebruikt als wasmiddel, bevochtigingsmiddel en emulgator. Deze giftige chemicaliën blijven echter achter in de textiel en komen vrij wanneer je de kleding wast. NPE’s breken dan af tot de giftige stof nonylfenol (NP), een persistente hormoonverstorende stof die zich opstapelt in de voedselketen en zelfs in heel kleine hoeveelheden schadelijk is.

Het wijdverspreide gebruik van NPE’s in de textielindustrie werd door Greenpeace aangeklaagd in het rapport Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry. Het deed heel wat stop opwaaien toen het in 2011 werd gepubliceerd omdat het lacune blootlegde in REACH, de chemicaliënregelgeving van de EU.

En nu zijn NPE’s verboden in de EU?

Het gebruik van NPE’s was binnen de grenzen van de EU reeds verboden, maar het was wel nog toegestaan om kleding met NPE’s te importeren. Het importverbod moet nog voor goedkeuring aan de Europese Commissie worden voorgelegd, wat in de komende weken zou moeten gebeuren. Het zal dan binnen vijf jaar in werking treden, wat de mode-industrie ruimschoots de tijd geeft om NPE’s te weren uit haar leveringsketen.

Welke invloed zal dit hebben op de industrie?

Kledingproducerende landen als China zijn sterk afhankelijk van hun handelsrelatie met Europa. Europa was meer dan tien jaar lang China’s belangrijkste handelspartner en het is in het belang van de Chinese textielproductie dat deze relatie niet verwatert. De Chinese kledingindustrie moet nu vooruitstrevender worden in het opsporen en verbieden van schadelijke chemicaliën in hun producten, of het land zou wel eens een belangrijke afzetmarkt kunnen verliezen.

Wat staat er nu op de agenda?

Duizenden aanhangers hebben grote merken als Gap, Nike en Diesel opgeroepen om hun toeleverketen grondig onder de loep te nemen en op te schonen. Dat is een enorme overwinning voor een schonere, gifvrije toekomst.

We zullen het gebruik van NPE’s in deze industrie blijven volgen, maar we hebben jouw hulp nodig om de textielindustrie volledig gifvrij te maken. De Detox-strijd is nog lang niet gewonnen…

Greenpeace roept merken en leveranciers op om het voortouw te nemen op weg naar een gifvrije toekomst, door gevaarlijke chemicaliën uit de volledige keten te bannen.

Volg hier de campagne (in het Engels)

Onderwerpen