EU-parlementsleden solidair met Arctic 30

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 30 oktober, 2013
Verrassend nieuws uit Straatsburg: woensdag betuigden bijna 100 leden van het Europees parlement hun uitdrukkelijke steun aan de Arctic 30. In de officiële verklaring na afloop van de plenaire sessie werd aan de EU-regeringen en de Europese Commissie gevraagd om “actie te ondernemen voor de vrijlating van de gevangenen”.

Krzysztof Lisek, parlementslid van het centrumrechtse Burgerplatform in Polen, zei: “Ik sta niet altijd achter de methodes van Greenpeace, maar niettemin respecteer ik de organisatie en waardeer ik echt wat ze doen. Waar het milieu in het gedrang is, komen zij in actie.”

Paul Murphy, een links parlementslid uit Ierland, las voor uit een brief die bemanningslid van de Arctic Sunrise, Alexandra Harris, vanuit haar cel in Moermansk aan haar ouders had gestuurd. Murphy verklaarde over de Arctic 30 dat er “een sterk signaal uit landen uit de hele wereld nodig is om hun onmiddellijke vrijlating en de intrekking van de aanklachten te bekomen”.

De bijzondere sessie duurde meer dan een uur, met en tiental verklaringen en steunbetuigingen van de europarlementariërs. Aan het einde van het debat raakte nog bekend dat de Russische autoriteiten de absurde piraterij-aanklacht laten vallen, maar vervangen door een even absurde hooliganisme-aanklacht, waardoor de activisten tot 7 jaar celstraf riskeren.

Het parlement voegde aan zijn officiële verklaring toe dat de nieuwe aanklacht nog altijd “disproportioneel” is. Het vraagt aan EU-regeringen en de Europese Commissie om “actie te ondernemen om de vrijlating van de gevangenen te garanderen”.

In naam van de Commissie waarschuwde commissaris Janez Potočnik in het parlement ook voor de gevaren van olieboringen in het kwetsbare noordpoolgebied. Hij zei: “We kunnen ons helemaal niet voorstellen welke impact een grote olielek zou hebben op de Noordpool, om van de moeilijkheden en de kostprijs om de olie op te kuisen nog maar te zwijgen. De activisten van Greenpeace hadden een boodschap voor ons allemaal.”

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.