Het besef groeit dat te veel charcuterie eten slecht is voor het klimaat, het milieu en onze gezondheid. Zeker kinderen leggen beter niet elke dag een schelletje vlees tussen hun boterham, zoals we eerder hebben aangetoond. Waarom liggen er dan in alle supermarkten blinkende pakjes vleeswaren met de helden van onze kinderen erop?  

Bij Greenpeace wilden we wel eens weten hoe dat juist zit met de marketingtechnieken die worden ingezet om voorverpakte vleeswaren voor kinderen te promoten. We vroegen aan de Universiteit van Gent om een onafhankelijk rapport te schrijven. Daaruit blijkt dat 12 merken van charcuterie die Belgische retailers verdelen, zich met hun verpakking en productdesign rechtstreeks op kinderen richten.

Wie inzoomt op de marketing van zulke producten, stelt vast dat bekende trucs worden gebruikt om kinderen te verleiden: een speciale vorm of uniek uitzicht van de charcuterie, felle kleuren, voedingsclaims en natuurlijk de promotie door kinderidolen. Eerder onderzoek toont ook aan dat de positionering in de winkels – op ooghoogte van kinderen – jengelgedrag of zeurgedrag van kinderen in de hand kan werken.

Verpakkingen van kindercharcuterie stralen dan wel vrolijkheid en geluk uit, de marketing erachter is minder onschuldig. Onderzoekers van de UGent herinneren eraan dat kinderen veel gevoeliger zijn voor reclametactieken dan volwassenen, omdat hun reclamewijsheid nog onvoldoende is ontwikkeld. Vandaar het belang om kinderen op een transparante en ethische manier te benaderen, en niet rechtstreeks aan te zetten tot zeur- of koopgedrag.

Deze marketing heeft indirect ook een impact op onze planeet die niet genegeerd kan worden. Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we met z’n allen de helft minder vlees eten tegen 2050. Daarom vinden we het enorm belangrijk dat kinderen andere eetpatronen aangeleerd krijgen en niet langer door hun idolen aangezet worden tot het consumeren van bewerkt vlees. Zoals een recente studie in Science concludeert: minder vlees eten is de beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

We staan niet alleen met onze vraag om geen charcuterie met kinderidolen te verkopen. Test-Aankoop betreurt dat de verpakking van ongezonde producten niet meer aan banden wordt gelegd. Bewerkt vlees met populaire figuurtjes vindt de consumentenorganisatie een erg bedenkelijke praktijk.

Ook het Vlaamse Instituut Gezond Leven vraagt om kinderen beter te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Want kinderen geloven dat een voedingsproduct met daarop hun favoriete tekenfilmfiguur ook echt lekkerder smaakt, stelt het instituut.

Zoals bekend staat bewerkt vlees buiten de voedingsdriehoek, in de rode restgroep met producten rijk aan suiker, vet of zout. Het is met andere woorden niet nodig voor een evenwichtige voeding en kan bij overconsumptie de gezondheid schaden.

Gelukkig zijn er heel wat lekkere, gezonde alternatieven voor ongezonde charcuterie. Ontdek ons boekje met (heerlijke) veggie recepten of kijk eens rond op de website van EVA...


Meer weten?