Het nieuwe jaar is goed gestart. Zowel De Standaard als Het Laatste Nieuws maakten begin januari melding van een trend voor 2017: tuinieren zonder glyfosaat. Dat is geen toeval, maar het resultaat van onze campagne tegen de verkoop van schadelijke onkruidverdelgers zoals Roundup en Weedol.

Supermarkt U wil geen glyfosaat meer

We hadden verwacht dat marktleider Brico intussen wel alle producten met glyfosaat uit de rekken genomen zou hebben. Heel wat winkelketens in onze buurlanden wachtten niet op een Europees of nationaal verbod, maar hebben het gif uit hun assortiment geschrapt sinds experten van de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend” noemen. Recent nog supermarktketen U, die niet wil wachten tot het verbod van de Franse overheid begin 2018 effectief van kracht wordt.

Bij ons spelen de Belgische doe-het-zelfketens en tuincentra een cynisch spel: ‘zolang de producten met deze stof toegelaten zijn, zullen wij ze verkopen’. Wars van de vele indicaties dat glyfosaat schadelijk is voor mens en milieu, wars van wetenschappers die waarschuwen dat er dringend meer onderzoek naar de effecten van glyfosaat nodig is. Onderzoek dat publiek te raadplegen valt en niet gebeurt op bestelling van de producenten, wel te verstaan.

Interflower ook niet

Geldt dat voor alle winkels? Nee. In december besliste Interflower in reactie op onze campagne om geen glyfosaathoudende producten meer te verkopen. Het mag dan wel geen grote keten zijn, de aankondiging is symbolisch erg belangrijk. Bij Interflower bevestigen ze ons de belangrijke winstmarges voor zulke schadelijke onkruidverdelgers. Daarom zet Brico de hakken in het zand natuurlijk. Maar hun winst gaat wel ten koste van onze gezondheid en het milieu. Hoe houdbaar is zo’n asociaal businessmodel?

Wallonië en Brussel wijzen de weg

Gelukkig komt het huis- en tuingebruik van Roundup in 2017 van verschillende kanten zwaar onder druk te staan. Wallonië werkt aan concrete wetgeving die het gebruik van glyfosaat door particulieren zal verbieden. Ze kan de verkoop van glyfosaathoudende producten in doe-het-zelfwinkels niet tegenhouden (want dat is een federale bevoegdheid) maar ze kan haar wel belemmeren. In ieder geval geeft Wallonië zo het signaal dat glyfosaat lang niet zo veilig is als altijd werd beweerd. In het Brusselse gewest is het gebruik van zulke onkruidverdelgers inmiddels al verboden. Zouden ze dat doen als er geen vuiltje aan de lucht was?

California labelt Roundup

En wat te denken van de Amerikaanse staat California, die als eerste Monsanto wil verplichten om een kankerwaarschuwing te zetten op alle Roundup-verpakkingen. Als je een machtige multinational als Monsanto zo tegen de haren in wil strijken, ben je maar beter zeker van je stuk. De geesten lijken eindelijk rijp voor een veel striktere regulering van glyfosaat.

Europees burgerinitiatief

Eind 2017 moet ook het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) zijn licht laten schijnen over glyfosaat. Omdat de EU-lidstaten het in juni 2016 niet eens zijn geraakt over een nieuwe vergunning van de substantie, kijkt iedereen nu naar ECHA.

Begin februari start een Europees burgerinitiatief dat 1 miljoen handtekeningen wil verzamelen voor een verbod op glyfosaat. Greenpeace trekt mee aan de kar. Als deze doelstelling gehaald wordt, is de Europese Commissie verplicht om officieel op dit verzoek te reageren. Maar hierover binnenkort meer.

>> Bedankt voor je steun. Samen zetten we stappen in de richting van een pesticidevrije wereld...