Wallonië verbiedt officieel het gebruik van glyfosaat door particulieren. Daarmee volgt de regio het voorbeeld van het Brusselse gewest, dat in november 2016 al een soortgelijke maatregel nam. Zo ontstaat er een absurde situatie waarbij winkelketens als Brico onrkuidverdelgers verkopen die de klant weldra niet meer mag gebruiken.

Glyfosaat is de actieve stof in bekende herbiciden als Roundup van Monsanto. Het betreft het meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel ter wereld, niet alleen in de landbouw, maar ook voor tuinen, terrassen en andere verhardingen. De substantie is schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie noemen glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" voor de mens.  

Hypocrisie van bedrijven als Brico

Op regionaal beleidsniveau gaat het inzake glyfosaat de laatste maanden de goede kant uit in België. In Brussel mag de stof helemaal niet meer gebruikt worden, in Wallonië geldt er voortaan een verbod voor particulieren, terwijl in Vlaanderen gemeenten en openbare diensten niet meer mogen spuiten.

Maar deze evolutie maakt pijnlijk duidelijk dat er op federaal niveau niets gebeurt, en vestigt de aandacht op de hypocrisie van bedrijven die deze schadelijke producten gewoon blijven verkopen.

Want ook al is het gebruik van herbiciden met glyfosaat nu verboden in twee van de drie gewesten, de verkoop blijft toegestaan. En doe-het-zelfketens, met marktleider Brico op kop, hebben duidelijk geen scrupules op dit vlak.

Tegen glyfosaat op Europees niveau

Ook werken we tegen glyfosaat op Europees niveau. Zo hebben we onlangs een bijzonder succesvol burgerinitiatief gelanceerd voor een EU-verbod op glyfosaat. Als we 1 miljoen handtekeningen verzamelen, moet de Commissie zich over het voorstel buigen.

Teken nu het burgerinitiatief!