Wallonië toont de weg! Vanaf vandaag is de Waalse wetgeving van kracht die het gebruik van glyfosaat door particulieren aan banden legt.

Minister van Leefmilieu Di Antonio bezocht dinsdag een Oh! Green-filiaal en nam samen met de winkelketen alle glyfosaathoudende producten uit de rekken. In Brussel was een soortgelijke wet al langer in voege, terwijl het in Vlaanderen en op federaal niveau wachten is op concreet wetgevend initiatief van de ministers Schauvliege en Borsus.

Borsus werkt aan een meer omvattend verbod op de verkoop van pesticiden zodat onder meer ook de voor bijen schadelijke neonicotinoïden van de private markt zouden verdwijnen. Dat zou uitstekend nieuws zijn, en hopelijk kan de minister er vaart achter zetten.

Want intussen krijgen we een absurde situatie waarbij  doe-het-zelfwinkels en tuincentra producten verkopen die hun klanten niet meer mogen gebruiken. Bovendien is het ronduit triest gesteld met het advies dat je in de meeste van die zaken krijgt over pesticiden. Dat bracht nu ook een onderzoek van Test Aankoop aan het licht. Dat Brico er als slechtste uitkomt, hoeft niet te verbazen. Dat toonde onze mysteryshoppers in april al aan.

De EU moet een cruciale beslissing nemen

Dat alles mag ons niet doen vergeten dat ook de EU de komende zes maanden een cruciale beslissing moet nemen. Op dat niveau wordt immers beslist over een nieuwe licentie voor glyfosaat – en dan gaat het lang niet alleen over het particulier gebruik. De grootverbruiker is natuurlijk de landbouw en glyfosaat zit overal in, inclusief ons dagelijks brood.

De hamvraag is of de EU zal zwichten onder de druk van de agrochemische sector. Het voorstel van de Europese Commissie om de licentie voor glyfosaat opnieuw voor 10 jaar te verlengen, is onacceptabel. Al wekt het weinig verbazing, als je weet dat de aanbevelingen van de bevoegde Europese agentschappen ook zeer sterk gekleurd zijn doorbedrijven als Monsanto.

Teken tegen glyfosaat!

Hopelijk gaan onze ministers luisteren naar de stem van nu al 800.000 Europese burgers die een verbod op glyfosaat willen, en zullen ze het voorstel van de Commissie niet steunen. Heb jij het Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat al getekend?

Je kan ook zelf zorgen voor een pesticidevrije tuin. Dit weekend (3-4 juni) organiseert Velt zijn ecotuindagen. Zo kan je bijna 200 tuinen gratis bezichtigen, en heel wat inspiratie opdoen.