Het ongelooflijke gesjoemel bij de slachthuizengroep Verbist doet de roep naar ‘beter vlees’ opnieuw luid klinken. Het klopt dat vlees vandaag te goedkoop is, en dat de vleesindustrie verwikkeld is in een race naar de bodem. Wat kun je daar als consument aan doen?

Voor ons begint beter vlees altijd met minder vlees. De huidige vleesproductie zet immers te veel druk op het klimaat, het milieu en dierenwelzijn. Alleen al in België worden elk jaar meer dan 300 miljoen dieren geslacht voor consumptie. In zo’n systeem blijven we van schandaal naar schandaal gaan.

Wanneer je toch vlees eet, kan je rekening houden met een aantal duidelijke criteria, bijvoorbeeld van goede kwaliteit, biologisch én lokaal gekweekt, met een eerlijke prijs voor de producent. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar vind je zulk vlees? Hieronder doe ik een aanzet met enkele goede adressen in België. Allemaal korte keten, wat betekent dat er een directe link is tussen de producent en de verkoper. Deze lijst is lang niet volledig, dus stuur ons gerust een als nog interessante aanvullingen hebt.

In Vlaanderen vond ik drie slagerijen waar je vlees van biologische en lokale teelt kunt kopen. 

Bij slagerij De Boom (Herzele) is alles geleidelijk aan geëvolueerd. Eerst was er grootvader Lucien, die de slagerij oprichtte op een moment dat een deel van de winkel nog een café was. Daarna kwam zoon Norbert, die de familiezaak ontwikkelde in de richting van de biologische teelt. En sinds 1998 mikt de derde generatie alleen nog op bio.

In slagerij Meert (Lokeren) bereiden Luc en zijn vrouw Micheline vlees dat afkomstig is van biotelers uit de streek. Het voordeel van die nabijheid is de kwaliteit, maar ook de mogelijkheid om je ecologische voetafdruk te beperken!

Tot slot kun je ook terecht bij slagerij Dubbeldoel in Gooik. De eigenaars kweken hun eigen koeien van het gemengde wit-blauwe ras, Jerseyrunderen en varkens. Zij leveren vervolgens aan de Voedselteams in het Pajottenland.

Je kunt trouwens ook lid worden van een Voedselteam om zo je portie biologisch en lokaal gekweekt fruit, groenten en… vlees te kopen.

In Wallonië ontdekte ik enkele coöperaties van biologische telers. Hier vermeld ik Coprosain en Agricovert.

Zij verkopen allemaal verschillende soorten biovlees, van lam, varken of gevogelte. Zo vind je bij Coprosain bio lamsvlees van bij Benoit F., in Gibecq. Om het biovlees van Coprosain te proeven, kun je terecht in een van de Coprosain-verkooppunten in Wallonië. Een tip voor de Brusselaars: Coprosain heeft ook verkooppunten in Brussel, bv op de biomarkt van het Sint-Katelijneplein in Brussel, elke woensdag van 7.00 tot 14.00 uur. Bij Agricovert kun je paketten bestellen die worden geleverd in één van hun afhaalpunten of je bevoorraden in een van hun verkooppunten.

Aarzel niet om de websites van deze coöperaties te raadplegen en je bestelling te plaatsen op de plek waar dat voor jou het gemakkelijkst is.

Een andere mogelijkheid: bioslagerij ‘Les Pâturages die vertegenwoordigd is in verschillende biowinkels, zoals Biostory in Ottignies en Genval, Biocap in Erpent of Biovital in Hannut.

En ten slotte bieden sommige ‘Groupes d’achat Communs’ (GAC) en ‘Groupements d’achat solidaire de l’agriculture paysanne’ (GASAP) de mogelijkheid om vlees te bestellen van lokale bioboeren. In Brussel bieden de GASAP-supermarkten permanent een keuze aan vlees en bereide vleeswaren van biologische teelt aan. Zoek je een GASAP? Kijk hier!

. Als we onze eetgewoonten willen veranderen en minder maar beter vlees willen eten, moeten we de juiste adresjes kennen, dicht bij huis…

Doe mee aan onze campagne voor minder vlees en meer groen.