De Noordpool staat onder ongeziene druk van de klimaatopwarming en verwoestende industrieën. Daar moest een ongeziene reactie op komen en dus vroegen we mensen over de hele wereld om alle creatieve registers open te trekken en een kunstwerk te maken voor de Noordpool en haar bewoners.

Het resultaat is inderdaad ongezien: meer dan 2000 artiesten uit 75 landen namen deel aan onze posterwedstrijd. In Barcelona werd zelfs een muur van 600 meter omgetoverd tot een gigantisch schilderij met gletsjers, ijsberen, narwallen en andere beelden uit het Noordpoolgebied.

Dit project is echter nog niet afgelopen. Een internationale jury selecteerde drie winnaars die deze zomer naar Spitsbergen zullen varen aan boord van de Arctic Sunrise. Samen met Greenpeace zullen Anastasiya (21), Emile (20) en Sara (18) er getuige zijn van zowel de pracht als de enorme uitdagingen waar deze kwetsbare regio voor staat. Als Belgische winnaar kozen wij voor de poster van Ellis (24), die de Noordpool virtueel kan ontdekken dankzij een virtual reality-bril.

Bescherm de Noordpool

Zoals Anastasiya zegt in haar reactie op het blije nieuws, wordt de Noordpool bedreigd door de honger naar de natuurlijke rijkdommen onder het smeltende zee-ijs. Gelukkig blijft ook de beweging voor de bescherming van de Noordpool groeien – intussen zijn we al met bijna 8 miljoen. Vorig jaar slaagden we er samen in om oliebedrijf Shell te doen vertrekken uit het gebied.

Industriële visserij met zware sleepnetten vormt echter een even grote bedreiging voor het unieke leven onder water. Vraag Noorwegen om de wateren rond Spitsbergen te beschermen!