Vandaag is het Earth Overshoot Day. Anders gezegd: we hebben reeds alle natuurlijke rijkdommen voor heel 2017 opgebruikt. En die datum valt elk jaar iets vroeger…

Om het precieze moment te bepalen, kijkt het Global Footprint Netwerk naar naar de ecologische voetafdruk van de mensheid en het vermogen van de aarde om haar natuurlijke hulpbronnen te hernieuwen (biocapaciteit). Vandaag zou er 1,7 planeet nodig zijn om aan onze levensstijl te voldoen.

En België?

Je kan de oefening ook maken voor elk land individueel. Enkele van de slechtste leerlingen zijn Qatar (19 februari), Australië (12 maart) en de VS (14 maart).

Maar België (1 april) doet nauwelijks beter. Onze landje staat in de top 10 van grootste veelvraten. Hoe is dat mogelijk? Onze gebouwen zijn onvoldoende geïsoleerd, ons aandeel van hernieuwbare energie is te klein en ons wegverkeer veel te dicht.

Daarnaast zijn de Belgen nog grote carnivoren. Als gevolg van die vleesconsumptie is onze voetafdruk uit landbouw dubbel zo groot als het wereldwijde gemiddelde.  

Wat kan jij doen?

We moeten dus meer dan ooit onze impact verkleinen, om de natuurlijke rijkdom op onze planeet te behouden. Natuurlijk is hier een grote rol voor de politieke leiders en de industrie weggelegd, maar los daarvan iedereen ook zelf inspanningen doen.

Je kent de klassieke ecotips wel - neem vaker de fiets of het openbaar vervoer nemen, eet lokaal en seizoensgebonden, consumeer minder vlees en isoleer je huis voldoende.

Voor meer inspiratie, neem een kijkje in ons Gmag (december 2016)