Onlangs bleek uit onze metingen dat de meeste scholen kampen met luchtvervuiling. Ongezonde lucht maakt ons ziek en onze kinderen zijn extra kwetsbaar. Toch weigeren onze politici serieuze maatregelen te nemen.

De vele uitlaatgassen - in het bijzonder van dieselwagens - aan onze straten zijn de voornaamste bron van luchtvervuiling. Belgische cardiologen wezen al op een rechtstreekse link tussen uitlaatgassen en een verhoogd risico op hartaanvallen. Daarom riepen ze eerder dit jaar op tot het weren van dieselwagens. Maar blijkbaar volstaat dit alles niet voor onze politici, want het blijft wachten op een duurzame mobiliteit.

Daarom stapt Greenpeace vandaag naar de rechter.

We dagvaarden de Vlaamse regering en eisen een Vlaams urgentieplan voor gezonde lucht. De Europese norm voor ongezonde stikstofdioxide wordt in tal van Vlaamse steden en gemeenten overschreden, dat blijkt duidelijk uit recent gepubliceerde modelkaarten.

We dagvaarden ook de Waalse regering en eisen geloofwaardige metingen van de luchtvervuiling. De onvolledige informatie is een groot probleem. Aangezien er te weinig gemeten wordt daar waar veel mensen en verkeer samenkomen, wordt de echte blootstelling van burgers aan luchtvervuiling systematisch onderschat.

Onze kinderen hebben recht op gezonde lucht. Daarom zorgen wij vandaag voor twee dagvaardingen voor de prijs van één. In heel wat andere Europese landen werd er ook al via de rechter meer actie tegen luchtvervuiling afgedwongen. Tijd om ook hier een voor een ambitieus beleid te zorgen.

Zet mee druk op onze politici door onze petitie voor gezondere lucht te ondertekenen: Cleanairnow.be!