Het nieuwe schooljaar is gestart. Je kent het wel: netjes gekafte boeken in de boekentas, nieuwe schoentjes aan de voeten, de brooddoos vol lekkers.... We willen onze kinderen in de beste omstandigheden terug naar school sturen.

Maar er is iets waar we meestal niet bij stil staan: hoe zit het met de kwaliteit van de lucht die onze kinderen inademen als ze op school zijn?

Ons land heeft geen al te beste reputatie als het op schone lucht aankomt. België is dichtbevolkt en onze wegen zitten overvol. Onze kinderen zijn daar het eerste slachtoffer van, want zij zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. Studies tonen een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, astma en concentratieproblemen op school als gevolg van luchtvervuiling.

Om dit probleem aan te kaarten, wil Greenpeace dit najaar de luchtkwaliteit meten in basisscholen in het hele land. Deze grootschalige meting op de plek waar kinderen het meeste tijd spenderen, wordt een primeur. Maar we hebben daar jullie hulp voor nodig.

We hebben jullie hulp nodig

We bieden een pakket aan waarmee het heel eenvoudig is om luchtmetingen uit te voeren. Wij bezorgen dat materiaal samen met de nodige uitleg. De resultaten worden daarna verwerkt en gepubliceerd -zonder de individuele resultaten van scholen te vermelden- en worden ook apart bezorgd aan iedereen die meewerkte. In het pakket zit een toolkit met uitleg wat je als school zelf kan ondernemen om de lucht in de directe omgeving schoner te maken.

Ben je schooldirecteur, leerkracht of gewoon een bezorgde (groot-)ouder en ben je benieuwd naar de luchtkwaliteit in je school of die van je (klein-)kinderen?

Ga dan kijken op mijn lucht mijn school en meet met ons mee!