Goed nieuws: 15 jaar na de wet op de kernuitstap hebben we eindelijk een energiepact om de omschakeling naar hernieuwbare energie te realiseren. Doel en Tihange sluiten tegen 2025, het kan. Maar om het met een oude Greenpeace-slogan te zeggen: there’s no time to waste.

We schrijven 1991: de Koude Oorlog is net voorbij en de wereldvrede lijkt binnen handbereik. De nucleaire dreiging lijkt afgewend - behalve in onze eigen achtertuin, want de kerncentrales van Doel en Tihange draaien lustig voort. Opgegroeid in de vredesbeweging zag ik deze centrales als 31-jarige nieuweling bij Greenpeace België dan ook als één van mijn volgende doelwitten.

Uiteindelijk zou het nog  tot 2003 duren vooraleer de Belgische kernuitstap bij wet werd vastgelegd: 2025, dan is het definitief gedaan met kernenergie in ons land! De champagne werd ontkurkt en vervolgens… gebeurde er niets. Of toch te weinig. Met als gevolg een eerste wijziging in 2014: 10 jaar extra voor Tihange 1. Een jaar later idem voor Doel 1&2.

Daarom ben ik blij dat de kernuitstap dit keer door alle partijen bevestigd wordt. Want ook nu nog beweren sommigen dat 2025 te vroeg is. Nonsens! Zowel onze eigen studies als die van onder meer netbeheerder Elia tonen aan dat het kan én betaalbaar is.

Vandaag heffen we dus opnieuw het glas, op het nakende einde van de kerncentrales. Maar vooral op de meer dan 40.000 Belgen die in 2017 zonnepanelen op hun dak legden. Op de vele duizenden die zich aansloten bij een energiecoöperatie of overstapten op echt groene stroom. Op steeds goedkopere windmolens op zee die twee grote kernreactoren kunnen vervangen. En op een akkoord dat eindelijk duidelijkheid schept: voor gezinnen, voor bedrijven en voor investeerders.

Is de strijd nu gestreden? Neen, we zullen waakzaam moeten blijven. Ondertussen blijven de scheurtjesreactoren onze veiligheid hypothekeren en is er nog steeds geen oplossing voor het kernafval. Nog werk genoeg dus, voor ik, samen met de kerncentrales, op pensioen kan.

Bedankt voor al je steun aan onze campagne! Wil je nog meer doen? Schakel dan vandaag over naar een groene stroomleverancier.