Vorig jaar gooiden we samen met de 7 miljoen Arctic Defenders Shell’s olieschepen uit het Noordpoolgebied. Een schitterende overwinning. Maar een nieuwe bedreiging doemt op aan de horizon: industriële vissersvloten willen op hun beurt winst slaan uit de klimaatopwarming.

>> Ontdek hieronder enkele dieren die in deze ijskoude wateren leven en die bedreigd worden door de industriële vissersvloten.


Created with flickr slideshow.

 

Klimaatopwarming maakt de Noordpool toegankelijk voor verwoestende vissersvloten

De Noordpool warmt bijna twee keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde, waardoor het zee-ijs aan een hels tempo smelt. In januari werd alweer een nieuw diepterecord opgetekend, nog nooit was er zo weinig zee-ijs rond de Noordpool in deze wintermaand. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling.

Het verlies van zee-ijs in de noordelijke Barentszzee rond Spitsbergen opent nieuwe jachtgronden voor de industriële vissersvloten. In hun zog volgen (letterlijk!) bijvangst en verwoestte bodems: de zware sleepnetten vegen alles op hun pad weg en bedreigen een kwetsbaar ecosysteem dat al eeuwen standhoudt in deze ijskoude wateren. Volgens het Noors Instituut voor Zeeonderzoek hebben deze verzwaarde sleepnetten al 30 tot 50% van de koudwaterkoralen in Noorse wateren vernield.

Vernietiging van de Noordpool op jouw bord?

Op de North Atlantic Seafood Fair in het Noorse Bergen vorige week, bracht Greenpeace-onderzoek aan het licht dat steeds meer vissersboten met sleepnetten actief zijn in de noordelijke Barentszzee, een volgens wetenschappers ‘ecologisch belangrijk’ gebied. Deze biodiversiteitshotspot was tot voor kort grotendeels beschermd door zee-ijs. Met het smelten van dit ijs wordt de thuishaven van zeevogels, zeezoogdieren die afhankelijk zijn van het ijs voor hun overleven en kwetsbare fauna en flora op de zeebodem bedreigd.Uit ons onderzoek blijkt dat het grootste deel van de verantwoordelijkheid bij drie vissersbedrijven ligt: het Noorse Havfisk ASA, het Russische Ocean Trawlers en de Russische organisatie Fishing Industry Union of the North (FIUN). Deze bedrijven bevoorraden op hun beurt een netwerk van supermarkten, vismerken en restaurants in Europa, de VS, Canada en Azië.

Enkele voorbeelden van vismerken die kabeljauw uit de Barentszzee kopen zijn Espersen, Findus, Iglo en Birds Eye. Bovendien halen ook vele restaurants en de meeste grote supermarktketens hun vis uit de Barentszzee. Veel van deze merken pakken op hun verpakkingen en in hun winkels trots uit met hun inspanningen voor duurzame vis.

Maar door de steeds noordelijkere vaarroutes van de vissersvloten lopen alle visverwerkers, restaurants en vismerken die kabeljauw uit de Barentszzee kopen het risico dat hun producten bijdragen aan de vernietiging van de Noordpool – en dat die uiteindelijk op het bord van de consument belandt. Het is hoog tijd dat we allemaal samen actie ondernemen om dit te vermijden.

Wil jij ook deel uitmaken van de generatie die de Noordpool helpt beschermen en dit nog grotendeels onbekende gebied redt van de ondergang?

Help ons te vechten voor de bescherming van de Noordpool. Teken onze verklaring en versterk de beweging van 7,6 miljoen Arctic Defenders!

Meer weten? Lees ons rapport: This far, no further