Met het einde van de klimaattop in het Poolse Katowice in zicht, voerde Greenpeace actie in Brussel. Actievoerders zijn erin geslaagd om de officiële motorescortes op weg naar een EU-top in Brussel om te leiden.

Ondanks de vrieskou versperden meer dan 50 actievoerders uit 8 landen de weg die de 28 EU-staatsleiders gewoonlijk nemen naar het gebouw van de topontmoeting. Ze hadden ook een ijssculptuur van onze smeltende planeet meegebracht. 

Als de Europese staats- en regeringsleiders gewoon voortdoen, stevenen we af op klimaatchaos. EU-lidstaten moeten het plan van de Europese Commissie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 steunen als het absolute minimum.

Maar om echt iets aan de klimaatverandering te doen, moeten we dit doel al tegen 2040 halen. De opdracht is enorm, de tijd beperkt, maar de oplossingen bestaan: onze leiders moeten durven springen.

De Europese Commissie stelde vorige maand een plan voor om de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050, maar dat gaat niet ver genoeg. We roepen de EU op om voor een netto nuluitstoot te gaan tegen 2040, zodat het nog mogelijk blijft om de globale opwarming te beperken tot 1,5 °C – en dus de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden.