Ons project "Mijn lucht Mijn school", waarbij we samen met 220 scholen de luchtkwaliteit hebben gemeten in en rond het klasgebouw, heeft zijn uitwerking niet gemist. Sinds we de resultaten hebben bekendgemaakt, eisen ouders, kinderen en leraren in Brusselse scholen concrete maatregelen tegen luchtvervuiling. Ze doen dat door elke vrijdag de straten rond de scholen te blokkeren, en de voorbijgangers koffie aan te bieden.

Niet alleen Brussel

Het probleem blijft natuurlijk niet beperkt tot Brussel, en we zien gelijkaardige acties opduiken in steden als Antwerpen of Oostende. Daar zal het niet bij blijven. Verwacht wordt dat nog meer groepen van ouders, kinderen en leerkrachten zich bij het protest zullen aansluiten. De organisatoren willen trouwens doorgaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018, om een krachtig signaal te geven aan onze beleidsvoerders.

Dit gaat niet uit van Greenpeace, maar we kunnen zulke initiatieven alleen maar toejuichen.
Wil je graag aansluiten bij deze beweging? Kijk op de Facebookpagina van Filter café filtré

Regering voor de rechter

Ook voor ons stopt het niet bij de resultaten van "Mijn lucht, Mijn school". Overal organiseren onze lokale groepen acties om de mobiliteit en luchtkwaliteit in onze steden te verbeteren. Op regionaal niveau hebben we begin deze week de Vlaamse en Waalse regeringen voor de rechter gedaagd, terwijl de Brusselse regering al een klacht aan haar been heeft van Brusselaars met de hulp van de ngo Client Earth.

En jij? Teken zeker de petitie waarmee we van onze ministers ambitieuze maatregelen eisen voor schonere lucht.

Dit is het moment om onze mobiliteit radicaal anders in te richten, voor steden en gemeenten op maat van mensen, niet van auto’s!