In een wereld van giftige en goedkope wegwerpkleding, hebben grote winkelketens de kans en de mogelijkheid om de manier waarop onze kleding en producten worden gemaakt, te veranderen.

Aldi, een van de top tien winkelbedrijven in de wereld, gaat voor Detox en engageert zich ertoe alle gevaarlijke stoffen uit zijn textielproducten te elimineren tegen 1 januari 2020.In volle expansie

Aldi groeit. De supermarktreus staat niet alleen sterk in zijn thuismarkt Duitsland, maar ziet zijn omzet in Europa stijgen. Het bedrijf is ook in volle expansie in de VS en Australië. Dit engagement bewijst dat moment is aangebroken voor een schoner en efficiënter productiemodel in de sector van de prijsvechters.

Bij de 31 bedrijven die zich inzetten om te ontgiften zitten ook andere grote retailers, zoals Marks & Spencer in het Verenigd Koninkrijk en Coop in Zwitserland. Dit toont aan dat het mogelijk is om een ​​duurzame omzet van producten te hebben, winstgevend te blijven en gifvrije kleding te produceren.

Overwinning

Behalve de noodzaak om hun toxische voetafdruk aan te pakken, doet Greenpeace een beroep op deze marktleiders om nieuwe businessmodellen te bekijken. Door op een verantwoorde manier te plannen en middelen te beheren, kunnen grote retailers het ontwerp en de productie van goederen ingrijpend veranderen. Gifvrije productie biedt het perfecte uitgangspunt om te herbekijken hoe onze producten worden gemaakt en gebruikt.

Vandaag heeft Aldi zijn verantwoordelijkheid voor de gehele levenscyclus van zijn textielproducten erkend. Dit is een enorme stap vooruit en een overwinning voor iedereen die heeft meegedaan met onze Detox-campagne. Het is ongelooflijk om de vooruitgang te zien die we samen hebben geboekt, sinds we vier jaar geleden begonnen aan deze campagne. Dit geeft ons inspiratie om nog verder te gaan!

- Kirsten Brodde is campagneverantwoordelijke Detox bij Greenpeace Duitsland.