Zo’n 70.000 mensen lieten zich zondag niet door het gure weer afschrikken om op straat te komen in Brussel en een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid te eisen. Een dikke dankjewel hiervoor! Ook de jongeren die donderdag al een klimaatmars hadden gehouden waren er deze zondag opnieuw bij. Vastberaden blijven ze hun diepe ongerustheid over de toekomst van onze planeet verkondigen.

De klimaatbeweging is vastbesloten om door te gaan en trekt nog meer mensen aan die beseffen wat er op het spel staat en die zich afvragen waarom de politiek zo passief blijft. Ze zullen niet ophouden vooraleer er een passend politiek antwoord komt.

Wat gebeurt er nu op politiek vlak?

Met losse individuele acties gaan we er niet komen. Blijvende veranderingen vergen naast deze acties ook een structureel beleid op Europees, federaal en regionaal niveau.

De politici lijken niet te weten hoe ze het klimaatprobleem moeten aanpakken. Wel, we moeten komaf maken met vervuilende energiebronnen, met energiebronnen die lapmiddelen zijn. Ons energiesysteem moet gebaseerd worden op de bestaande succesvolle technologieën en hernieuwbare energiebronnen. Op Europees vlak moet men de maatregelen voor energie-efficiëntie versterken en de doelstellingen voor de lidstaten verstrengen.

We kunnen niet naast de klimaatveranderingen kijken, het probleem moet dringend aangepakt worden, zoals het IPCC ons heeft duidelijk gemaakt.

Volgens het klimaatpanel blijven er 11 jaar over om onomkeerbare klimaatveranderingen tegen te houden. We kunnen het tij nog keren, maar de politiek moet de juiste antwoorden geven.